Strutul

Struțul nu mai este considerat în ultima vreme doar o pasăre exotică ci şi o pasăre de fermă datorită calităților deosebite ale cărnii sale pentru consumul uman, cere se constituie ca o alternativă la carnea de vită, față de care în ultima vreme a apărut o oarecare reticență datorită răspândirii tot mai mari în ultima vreme a encefalopatiei spongiforme bovine (care are potențial de transmitere la om) în efectivele de bovine din diverse țări europene, dar şi la carnea de porc, ale cărei conținut în grăsime şi colesterol se ştie că este foarte mare.

În plus de acesta, faptului că de la el se pot valorifica, în afară de carne, atât grăsimea, pielea, cât şi penele, deci aproape totul, şi la prețuri mult mai bune comparativ cu produse din aceiaşi categorie face ca afacerea ce se ocupă cu creşterea struților să fie una din cele mai rentabile la ora actuală.

Pe deasupra, cererea de carne de struț pe piața internațională este nesatisfăcută, chiar în condişiile în care producția în domeniu a crescut iar această piață este în continua expansiune.

Ce se poate valorifica de la struț:
– pielea, care este foarte moale şi rezistentă, de fapt cea mai rezistentă piele naturală comercializată
– carnea de struț, care este foarte asemănătoare cu carnea de vită în ceea ce priveşte culoarea şi gustul, având însă un conținut cu mult mai redus de grăsimi, colesterol şi calorii. Prin aceste calități, carnea de struț reprezintă o alternativă excelentă pentru persoanele care doresc o hrană sănătoasă, cu conținut redus de calorii, colesterol şi mai ales grăsimi.
– penele de struț, sunt folosite pentru confecționarea măştilor de carnaval, a evantaielor, în diverse scopuri decorative, iar pămătufurile din puf de struț sunt excelente pentru ştergerea prafului de pe mobilă.
– ouăle, pot fii folosite în alimentație şi pentru decorațiuni interioare.
– Oasele de struț, sunt utilizate în hrana animalelor, măcinate foarte fin, reprezentând o sursă foarte buna de calciu.
– Uleiul de struț, are însemnate proprietățile terapeutice, fiind folosit în industria cosmetică la prepararea cremelor pentru îngrijirea tenului.

Deci, după cum se poate observa, cam tot se poate valorifica de la struț. Acest lucru, şi pe lângă aceasta, cererea mare de pe piață, face ca fermele în care se cresc aceste păsări să fie unele din cele mai rentabile afaceri din domeniu.