Prezentarea strutului

Struțul, cu toate că posedă aripi, este o pasăre inaptă de zbor. La partea anterioară a pieptului, struțul prezintă un os lat, care este de fapt un stern modificat, extins, care are rolul de a proteja organele interne vitale, inima şi ficatul. Nu posedă însă o cutie toracică propriu- zisă, motiv pentru care muşchii aripilor nu au un punct solid de inserție, fapt care îi face inapți pentru zbor. Inima, plămânii şi ficatul se află în spațiul corespunzător cutiei toracice.

Struțul nu posedă vezică biliară, bila secretată de ficat vărsându-se într-un stomac glandular, denumit proventricul. Acest stomac se continuă cu un stomac muscular, numit ventricul. În ventricul se găsesc nisip, fragmente mai mari de pietriş şi alte materiale înghițite de struț în timpul vieții, care ajută la prelucrarea mecanică a alimentelor, după care acestea trec în intestinul subțire. Deoarece struțul are un intestin subțire foarte lung, timpul necesar alimentelor pentru a-l parcurge este deasemenea destul de lung, circa 36 de ore.

La fel ca toate păsările, struțul prezintă o cloacă, în care se deschide atât tractul digestiv, cât şi tractul urinar.

La fel ca la toate păsările, aparatul respirator al struțului este format din plămâni şi un sistem de saci cu aer care începe în torace şi se extinde în oasele goale la interior, caracteristică specifică de altfel păsărilor, aceste oase numindu-se oase pneumatice. Nu toate oasele care alcătuiesc scheletul struțului sunt oase pneumatice, de exemplu oasele picioarelor, care au miezul solid. Struțul îşi poate folosi sistemul de saci cu aer pentru reducerea temperaturii corpului prin intensificarea respirației.

Ritmul respirației normal, în repaus, al struțului, este de 7-12 respirații pe minut.

Aparatul reproducător al struțului mascul este format din două testicule. Organul erectil masculin, sau penisul, este situat ventral față de cloacă, dar spre deosebire de mamifere, nu conține şi uretră. Aparatul reproducător al struțului femelă este format dintr-un mic clitoris, care este situat tot ventral față de cloacă.

Struțul are patru degete, două asemănătoare, un al treilea prevăzut cu o gheară mare şi un al patrulea, mai mic şi fără gheară, situat posterior.

Nările struțului sunt situate la partea superioară a ciocului, dar mai spre vârful acestuia, față de alte păsări, la care acestea se află de regulă spre bază. Traheea este voluminoasă situată la partea inferioară a gurii. Esofagul se află deasupra deschiderii traheei şi se continuă în jos, pe gât, pe partea dreaptă a acestuia. Struțul nu prezintă decât o singura venă jugulară, dispusă tot în partea dreaptă a gâtului.